SZC logo

Debreceni Szakképzési Centrum

OM kód: 203033/015 | 4027 Debrecen, Sétakert utca 1-3.

Intézmény logo

Debreceni SZC Kreatív Technikum

HírekKözérdekű adatokKRÉTA
Széchenyi 2020

Hírek

2023. dec. 11.


DSZC

    Belépő az egyetemre

    Aláírták a megállapodást, hamarosan óvodai nevelőnek is tanulhat az, aki a Debreceni Szakképzési Centrumot választja.

    Belépő az egyetemre

    Okleveles technikusi képzést indít a Debreceni SZC Kreatív Technikum a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karával együttműködésben. Az öt éves technikumi képzés, amely plusz kreditpontokkal támogatja majd az itt végzett tanulókat egyetemi tanulmányaik alatt, egy 32 fős osztállyal indulhat el jövő évtől. A Hajdúböszörményben tartott ünnepélyes aláíráson jelen volt a Berettyóújfalui és a Szolnoki Szakképzési Centrum is.

    Az óvodai nevelő óvodában, gyermekotthonban, lakásotthonban, családi napköziben foglalkoztatott segítő szakember, aki aktívan együttműködik a gyermekek nevelésében az óvodapedagógussal, fejlesztő- és gyógypedagógussal, óvodai dajkával és a szülőkkel. A képzés során a tanulók sokoldalú tapasztalatot szerezhetnek a gyermekek nevelésében, játékokkal való fejlesztésében, rendezvények előkészítésében, óvodai programok megvalósításában. Az elsajátított tudás pedig segíti a diákok továbbtanulási terveit, ha a cél az óvoda- pedagógus végzettség megszerzése.

    Dr. Gortka-Rákó Erzsébet dékán köszöntőjében elmondta: a szakképzési centrumok kompetenciájába fog tartozni az óvodai nevelőknek a képzése, ami egy munkaerőpiaci szempontból is kiemelt feladat. Fontos, hogy minél több szakember legyen az óvodákban és egyéb területeken is. Az egyetem számára fontos a középiskolákkal való együttműködés, a beiskolázásra már egy nagyon komoly szervezési és egyéb feladatokkal együttjáró kampánytevékenységként tekint a felsőoktatási intézmény. Az együttműködés több szempontból is kiemelt szerephez jut, egyrészt biztosítja, hogy egyenes útjuk legyen a szakképzésben tanulóknak az oktatásban a „feljebbjutás” felé, másrészt az egyetem bízik a szakképzési centrumok munkájában a szakmai tartalom kidolgozásának tekintetében. 30 kreditnyi tananyagot fog elismerni az egyetem azoknak a leendő hallgatóknak, akik részt vesznek az okleveles technikusi képzésben. A dékán bízik abban, hogy a jövőben akár más képzések esetében is lesz majd lehetőség erre a formára, legyen az pl. a gyógypedagógiai képzés. Dr. Gortka-Rákó Erzsébet kiemelte bizakodóan tekintenek a jövőben, és nagy örömükre szolgál, hogy bekapcsolódhatnak ebbe a tevékenységbe.

    Dr. Pósánné Rácz Annamária oktatási főigazgató beszédében hangsúlyozta a kar életében, a szakképzési centrumokkal való együttműködés az első lépés, de fontos kiemelni, hogy magában az okleveles technikusi képzésben más területeken már van múltja a Debreceni Egyetemnek a centrumokkal. Elmondta, amikor az okleveles technikusi képzés gondolata megszületett és aztán jogszabályba ágyazódott, a Debreceni Egyetem elsőként vállalta fel ezt a képzéstípust a szakképzési centrumokkal karöltve. Az oktatási ágazatot megelőzően, a műszaki, a természettudományos, a gazdaságtudományok, valamint az orvos- és egészségtudományi képzési területen számos közös képzésnek a képzési tartalmát dolgozták már ki közösen. Az oktatási főigazgató aláhúzta, szeretnék a szakképzési intézményekben tanulókat azzal, hogy sikeresen felvételi után, a tanulmányaikat a lehető legrövidebb idő alatt, és egy könnyebbséggel, egy beszámítható kreditmennyiséggel tudják elkezdeni. Az egyetem számára pedig egy jó kiválasztási lehetőség, hogy a szakképzett fiatalok közül azok kerülhetnek be egyetemi tanulmányokra, akik a legsikeresebbek, a legtöbbet tudják kihozni magukból, ezáltal is a Debreceni Egyetem szakmaiságát, oktatási tevékenységének nívóját tudják emelni.

    Szilágyi Sándor, a Debreceni Szakképzési Centrum főigazgatója elmondta, a Debreceni Egyetemmel való együttműködés hosszú évekre nyúlik vissza, több szinten és területen is, most pedig az oktatás ágazatban szeretne továbblépni a DSZC. A főigazgató kiemelte, az óvodai nevelő hiányterület. A Debreceni SZC Kreatív Technikumon keresztül segítené a centrum az óvodapedagógusok munkáját, valamint ezzel támogatná a Debreceni Egyetem hallgatói utánpótlását. A tanulók hamarabb és könnyebben juthatnak be az egyetemre a közös szakmai programnak köszönhetően. Jövő tanévben indulhat el az 5 éves képzés, de felnőttképzésben is lesz lehetőség annak elvégzésére, a centrumvezető elmondta még meg sincs hirdetve a 2 éves képzés, már több megkeresés is érkezett az óvodai nevelői képzés indulásáról.

    A Debreceni SZC Kreatív Technikumában az öt éves technikumi képzés a tervek szerint a 2024/25-ös tanévben indul el, 2 éves felnőttképzésben már télen elérhetővé válhat az új szak. Emellett a jövőben az óvodai nevelői képzés elérhető lesz 2 éves felnőttek szakmai oktatása keretében is, minden korosztálynak biztosítva a lehetőséget a szakma elsajátítására.

    GALÉRIA

    Belépő az egyetemre

    untitled (2 of 9).jpg
    untitled (6 of 9).jpg
    untitled (3 of 9).jpg

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Föld napja

    Föld napja

    Díszbe öltöztettük az aulánkat.

    2024. ápr. 22.


    DSZC Kreatív

    Ragyogó Anyatermészet kiállítás

    Ragyogó Anyatermészet kiállítás

    A Debreceni SZC Kreatív Technikum és a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház "Ragyogó Anyatermészet" című kiállításra invitál a DEMKI Újkerti Közösségi Házába.

    2024. ápr. 22.


    DSZC Kreatív

    A létezés eufóriája

    A létezés eufóriája

    A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén tematikus filmvetítésen vettek részt iskolánk történelem és német szakos oktatói.

    2024. ápr. 16.


    DSZC Kreatív


    Partnereink

    SZC logo

    Debreceni Szakképzési Centrum


    Debreceni SZC Kreatív Technikum

    4027 Debrecen, Sétakert utca 1-3.

    Telefon: 06-52/503-833

    E-mail: titkarsag@dszckreativ.com

    OM azonosító: 203033/015

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: B/2021/002427


    2024Debreceni SZC Kreatív Technikum