Mestervizsga - Nyomdász

A szépségiparban szerzett tapasztalatok után ezúttal a biztos sikert célozták meg a Debrecen Televízió riporterei. A hozzájuk nem is annyira távol álló nyomdász szakmát próbálták ki a Mestervizsga című magazinban, amely a Médiacentrum és a Debreceni Szakképzési Centrum együttműködésének köszönhetően jött létre.

Nyomdásznak álltak a debreceni riporterek – videóval

A nyelvi kultúra ápolása, értékeinek gyarapítása és a könyvművészet megőrzése csaknem fél évezrede erősíti Debrecen és a könyvnyomtatás kapcsolatát. A nagyüzemű könyvgyártás a '60-as évektől honosodott meg a városban. Debrecen jelentős intézménye, az Alföldi Nyomda négy évtizede van jelen a külpiacon. 

Ide, a hazai könyvnyomtatás alfájába és omegájába látogattak el a riporterek, ahol a nyomtatás, a kötés munkafolyamataiba, a nyomdász szakma szépségeibe lestek bele. A hagyományos és a modern technológiából is kaptak gyorstalpalót. 

Míg a több mint 150 éves gép segítségével és kemény munkával egy perc alatt egy lenyomatot sikerült készíteniük, addig a legmodernebb technológiával elég volt egy gombnyomás, s máris peregtek az oldalak. Az Alföldi Nyomdában használt német gyártmányú, csúcsmodern technológiájú nyomdagép óránként több mint egymillió A4-es oldal kinyomtatására alkalmas. 

Míg a nyomtatás könnyen ment, a hagyományos, tűvel és a cérnával történő könyvkötés már fejtörést okozott a riportereknek. Sokadjára tapasztalhatták meg, hogy minden könnyebbnek látszik, ha azt egy szakember csinálja. Ezek után igazi megváltást jelentett a találkozás a modern gépekkel. 

Az Alföldi Nyomdában a könyvkötészethez is a legjobb gépeket használják, annak érdekében, hogy gyorsan, minőségi ragasztókötött, cérnafűzött, keménytáblás és puhatáblás könyvek készüljenek. Éves szinten több mint 20 millió könyvet nyomtatnak és kötnek a részlegen. 

A nyomdászatban rengeteg szépség rejlik, ám ennek ellenére hiányszakma Debrecenben - mondták el a szakemberek. Ám az Alföldi Nyomda a DSZC-vel való együttműködésében azon dolgozik, hogy minél több emberhez közelebb hozza azt a csodát, amit a könyvkészítés jelent.

A DSZC adja az alapképzést, az Alföldi Nyomda pedig a szakmait, így egészítik ki egymást. 
Mestervizsga legújabb részéből megtudhatjuk, milyen is egy nyomdász képzés.

Forrás: Dehir

Bármilyen kérdésed van, keress minket! Segítünk!     felveszem a kapcsolatot

×

Minden korosztály számára piacképes, kreatív szakmákat kínálunk!